Vzhledem k potřebám naplnění všech zákonných podmínek, uvádíme seznam všech alergenů, které se mohou používat v našich pokrmech.
Seznam alergenních složek
Základní tabulka alergenů
Seznam alergenních složek, který byl publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU, je následující
# | Alergen | Suroviny | Obrázek |
---|---|---|---|
1 |
Obiloviny obsahující lepek |
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich – nejedná se o celiakii, výrobky z nich | |
2 |
Korýši |
a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život |
|
3 |
Vejce |
a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život | |
4 |
Ryby |
a výrobky z nich | |
5 |
Podzemnice olejná (arašídy) |
a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život | |
6 |
Sojové boby (sója) |
a výrobky z nich | |
7 |
Mléko |
a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život | |
8 |
Skořápkové plody |
a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů | |
9 |
Celer |
a výrobky z něj | |
10 |
Hořčice |
a výrobky z ní | |
11 |
Sezamová semena (sezam) |
a výrobky z nich | |
12 |
Oxid siřičitý a siřičitany |
v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 | |
13 |
Vlčí bob (lupina) |
a výrobky z něj | |
14 |
Měkkýši |
a výrobky z nich |